GALLOWAY (W)
(již nechováme)
Gallowayský skot je extenzivní masné plemeno skotu pocházející ze Skotska. Je to velice staré plemeno, první zmínky o něm pocházejí z doby římské vlády na Britských ostrovech. Vyniká odolností, tvrdostí, nenáročností a dobře zachovanými přirozenými instinkty, které ho předurčují k celoročnímu chovu na pastvinách v podhorských a horských oblastech. Gallowayský skot je nejstarším plemenem ve Spojeném království. Vzniklo v oblasti Galloway ve Skotsku. Původní zbarvení bylo černé, v průběhu staletí se objevily i další barevné varianty plemene, ovšem přikřížení jiných plemen pro získání těchto barev je neprokazatelné. Většina záznamů totiž shořela při požáru v muzeu Highland and Agricultural Society v Edinburku v roce 1851. První plemenná kniha byla vydána v roce 1881. V České republice se toto plemeno chová od roku 1991, kdy došlo k importům z Německa a z Rakouska.
Plemeno Galloway se chová ve více barevných rázech, převážně v barvě:
- černé - black
- bílé - white/park
- šedé až světle hnědé - dann
- bílý pruh přes hřbet - belted
- červené - red
Galloway je dominantně bezrohé plemeno masného skotu, které pochází z jihozápadního Skotska. Jedná se o skot menšího tělesného rámce, kdy se hmotnost dospělé krávy pohybuje mezi 550 - 600 kg živé hmotnosti, u býka je to mezi 800-900 kg. Srst je dlouhá, vlnitá, s dobře vyvinutou podsadou. Kostra zvířat je jemná, hrudník i trup je hluboký, u krav je vyvinutý lalok. Hlava je krátká a široká, se středně dlouhýma ušima na kterých dlouhá srst tvoří třásně. Plemeno je geneticky bezrohé. Končetiny jsou krátké a suché. Nejčastěji je galloway černý, ale existují i další barevné rázy, přičemž sedlatá zvířata se v zahraničí vedou jako samostatné plemeno, tzv. belted galloway. Gallowayský skot je ideální k extenzivnímu chovu na kopcovitých pastvinách. Je nenáročný na ustájení a úspěšně se chová celoročně pod širým nebem, samozřejmě při zajištění minerálních lizů, zdroje vody a úkrytu před sluncem či větrem. Zvířata jsou přátelská, klidného temperamentu. Novorozená telata mají nízkou porodní váhu, takže porody jsou snadné a mateřské vlastnosti jsou plně zachované, stejně jako stádový pud zvířat. Poprvé se telí mezi 28-36 měsíci věku, plemenice jsou dlouhověké.
Vzhledem k výborné kvalitě masa, které v mnohém připomíná zvěřinu je ideální maso prodávat respektivě nakupovat přímo z farmy, kde máte zaručený původ, vyzrání masa a kvalitu danou vlivem zkrmování objemné píce (kvalitní pastva) bez přídavků koncentrovaných krmiv (ATB, siláž, granule apod.). Maso gallowayského skotu obsahuje v tuku vysoký podíl hodnotných nenasycených mastných kyselin, je jemné a vyváženě mramorované, má specifickou aromatickou chuť připomínající jako byste při grilování rošt namazali voňavým špekem. Pokud je dobře vyzrálé (asi 7-10 dní po porážce vyvěšené v chladícím boxu při teplotě do 2°C), je úžasně křehké, jemné a šťavnaté a díky dokonalé vyváženosti podílu masa a tuku také velmi dobře stravitelné.
Analýza obsahu tuku masa z Gallowaye v "National Department of University of Guelph" (Ontario) odhalila, že toto maso má velmi zdravé složení. Celkový obsah tuku se ukázal být mimořádně nízký (v rozsahu do 2 %), navíc podobně nízký vykazuje také obsah nežádoucích nasycených tuků (v rozsahu do 1 %).
Maso z produkce klasického hospodaření (dnes módně nazývané eko či bio) má vyšší podíl prospěšných mastných kyselin ve vztahu k jejich fyziologické nutriční hodnotě v porovnání s konvenčními vzorky až o 60%. Samozřejmostí pak je skutečnost, že zvířata chovaná klasickými postupy vykazují mnohem menší zbytkové hodnoty pesticidů a antibiotik.